”Jeg kunne ikke holde ud at stå i København og stege bøffer fra Argentina, når danske tyrekalve samtidig blev smidt på møddingen andre steder i Danmark. Jeg var langt fra den eneste kok, der efterspurgte godt dansk, økologisk kød, men det var ikke til at få fat på, fordi al fokus herhjemme lå på mælkeproduktion – og samtidig var branchen opdraget til at efterspørge fedtmarmoreret kød fra stillestående køer i den anden ende af verden”

Mikkel Hesselager, stifter af Spis min gris.

 
 

Kød fra landmænd, der tager ansvar

Spis min gris er den eneste større leverandør af lokalslagtet, økologisk, dansk kød. Vi samarbejder med de dygtigste økologiske og biodynamiske danske bønder og landmænd, der ligesom os vil være sikre på, at dyrene har et værdigt og meningsfuldt liv, indtil de slagtes.

Naturen har brug for dyr – både køer og grise

De dyr, som Spis min gris’ kød kommer fra, er ikke bare blevet opbevaret og fedet op, men har levet et meningsfuldt liv og bidraget med naturpleje og til biodiversitet, som er med til, at vores økosystemer hænger sammen.

Alle Spis min gris’ dyr slagtes lokalt og håndteres efter de bedste håndværksmæssige forskrifter, fra selve slagtningen på gården, til afblødning, afkøling og modning.    

Når du får kød fra Spis min gris, kan du være sikker på, at du får økologisk, dansk kød i bedste kvalitet, at vi har gjort vores ypperste for at sikre dyrevelfærd og slagtehåndværk, og at dyrene bidrager positivt til naturpleje og i sidste ende klimaet.

Hvad betyder ‘slagtet lokalt’?

Spis min gris begyndte som nogle af de første i Danmark konsekvent at indføre 'gårdslagtning' af vores dyr i 2012.  

Det betyder, at kreaturer og grise synes af en embedsdyrlæge, inden de slagtes af en autoriseret slagter på den gård, som dyrene har levet på. Selve slagtningen sker under trygge rammer, så dyrene først og fremmest ikke skal udsættes for dyretransport, og så kødet ikke udsættes for de stresshormoner, som dyretransporter medfører.

Læs mere om definitionen på gårdslagtning og Fødevarestyrelsens regler for gårdslagtning her.

 
 
 

Spis min gris er skabt af og drives af kokke

Grundstenen til Spis min gris blev lagt i 2012, da Mikkel Hesselager – dengang 22 år og kokkeelev – i frustration over ikke at kunne få fat i dansk og økologisk oksekød selv købte sin første ko for DKK 17.000 opsparet af sin kokkeelevløn.

Mikkel fik straks kødet solgt, og kunderne vendte hurtigt tilbage og ville have mere dansk kød. De havde også opdaget, at dansk oksekød var svært at opdrive. Men da man ikke kan købe køer i løsvægt, måtte Mikkel aftage en hel økologisk besætning og altså mange hundrede kilo dansk oksekød. Og så var ”Spis min gris – i morgen skal du slagtes” født.

Økologi, biodiversitet og råvarespild

Mikkel satte sig for at finde det gode danske, økologiske kød og sætte fokus på dyrevelfærd og en større bevidsthed om, hvordan økosystemer og biodiversitet hænger sammen, gøre op med råvarespild og sikre ordentlige slagteforhold.

Spis min gris startede som slagterbutik på Østerbro i 2014, hvor Spis min gris solgte til kvalitetsbevidste forbrugere og cirka 20 restauranter. Herefter gik det stærkt, og i 2016 blev virksomheden udvidet med engroshandel, som leverer til professionelle storkøkkener med fokus på kantiner og førende restauranter, og fra 2017 har virksomheden alene fokuseret på engros-markedet. Spis min gris blev styrket i februar 2018 med kapital fra eksterne investorer.

”De seneste år er flere begyndt at efterspørge økologisk, dansk oksekød fra dyr, der har levet et meningsfuldt liv. Bevægelsen er blandt andet drevet af dygtige folk som folkene bag Jagger, der i 2020 overgik til at bruge oksekød fra Spis min gris’ økologiske køer i alle deres burgere. Den beslutning blev afgørende for os, for siden da har vi udvidet vores netværk til at dække et stort antal økologiske kvægbrug for at sikre nok kød i den rigtige kvalitet,”

Mikkel Hesselager, stifter af Spis min gris.


Læs mere om Gårdene, hvis du vil vide mere om de landmænd, som vi får vores kød fra.

 
 
 

Spis min gris i dag

Spis min gris er i dag meget mere end en enkelt mand med en mission.

Mikkel Hesselager er fortsat en del af Spis min gris, men med sig har han et stærkt hold. Mikkel har bl.a. fået af hjælp af Simon Prause, der er partner og ansvarlig for salget.

Simon er et velkendt navn i restaurations- og fødevarebranchen, da han har arbejdet med skånsom fanget fisk og med at øge bevidstheden herom. Simon var fx med til at starte Fiskerikajen, som han var del af fra 2008 og indtil sommeren 2021. I dag er Simon medejer af Spis min gris, og Spis min gris har en professionel bestyrelse med Søren Brinkmann som bestyrelsesformand.

Vil du vide mere eller købe vores kød? Se kontakt.